keskiviikko 9. elokuuta 2017

Ratsastusrauha

  Nyt on pakottava tarve kertoa vammais- ja erityisryhmien tuntien etiketistä - tunnin seuraajan etiketistä. No, mitään virallista etikettiähän ei ole olemassa, mutta tässä postauksessa luon sellaisen.


  On erityisratsastajia, joita ei ulkopuoliset katsojat haittaa. On myös erityisratsastajia, joiden ratsastaminen loppuu siihen paikkaan kun maneesiin saapuu uteliaita ylimääräisiä silmäpareja. Kun näet ylläolevan tai vastaavan kyltin, niin noudatathan ratsastajan ja/tai tunnin ohjaajan toivetta. Kylttiä ei ole ripustettu huvin vuoksi, vaan suuresta tarpeesta. Erityisratsastajan erityistarve voi olla pelkkä oma ratsastusrauha äläkä silloin loukkaannu, jos kohtaat ylläolevan pyynnön.

  Mikäli mitään ilmoitusta ratsastusrauhasta ei ole, voit kuitenkin olla hienotunteinen ja kysyä ohjaajalta haittaako, jos tulet seuraamaan tuntia. Todennäköisesti se ei haittaa, mutta kysäise kuitenkin.



  Jos ja kun seuraat tuntia, niin on ensiarvoisen tärkeää, ettet häiritse tuntia millään tavalla. Joudumme minimoimaan kaiken ylimääräisen häiriön ympäristöstä (myös hevosen pelästymisreaktion varalta), joten kovaääninen mekastus, liikehdintä, lasten piiloleikit yms. ovat erittäin epätoivottuja. Myös sateenvarjojen sulkeminen/avaaminen, muovipussit (+ muut rapisevat) ja lastenvaunut on asioita, jotka hevonen kyllä laittaa merkille kesken tunnin. Pakkasella ja  kovalla tuulella esimerkiksi pelkästään jokin noista voi saada aikaan hevosen säikähtämisen, vaikka se ei muuten niihin mitenkään reagoisikaan.

  Miksi? Koska hevonen on kautta aikojen ollut saaliseläin ja sitä kautta pakeneva osapuoli. Se vaisto on hyvin syvällä hevosessa. Hevonen pakenee ensin ja katsoo vasta sitten mitä tuli paettua. Toki koulutuksen myötä yritämme totuttaa hevosen niin sanotusti "säikähtämään paikallaan". Pyrimme kaikin tavoin luomaan ratsastajalle mahdollisimman turvallisen ja häiriöttömän ratsastustilanteen, ja valitettavasti ulkopuoliset katsojat ja olosuhteet voivat joskus olla sen verran häiriöksi, että joudumme yksityistämään ratsastushetken.


    Myös omien ratsastusohjeiden huuteleminen ei ole hyvän etiketin mukaista. Jätetään ohjaaminen ohjaajan hommaksi. Sitävastoin turvallisuuteen puuttuminen on aina toivottavaa! Jos esimerkiksi tuntia seuraava asiakkaan läheinen huomaa vaikka sairaskohtauksen olevan tulossa ratsastajalla, niin siitä on tärkeää sanoa! "Hei nyt merkit näyttää siltä että Emmalle on tulossa kohtaus!" Tämä on ensiarvoisen tärkeää tietoa esimerkiksi ensimmäistä kertaa tunnilla olevan ratsastajan ohjaajalle, koska ohjaaja ei välttämättä vielä tiedä ja tunne ratsastajan henkilökohtaisia ennakkovaroituksia.

  Pyri ajoittamaan kysymykset ja kommentit tunnin alkuun tai loppuun. Ratsastustunti on ratsastajan aikaa ja ohjaaja haluaa silloin keskittyä 100%:esti ratsastajaan. Tai ainakin itse haluan. Vaihdan ajatuksia muiden kanssa silloin, kun ratsastajan aika on ohi. Minulta ratsastaja saa täyden 60 minuuttia, joista hän maksaakin!

    Näitä samoja ohjeita on ilman muuta hyvä noudattaa myös aloittelevien tavisten tunnilla (lukuunottamatta ehkä tuota luvan kysymistä seuraamiseen).


Kuvat: Maiju Kristiina S. Photography   http://maijukristiina.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista

Suositut tekstit