keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Wylie

(Aikaisempia postauksia aiheesta: http://hmwithhm.blogspot.fi/2016/11/ranch-trail.htmlhttp://hmwithhm.blogspot.fi/2016/10/jiihaa.html)

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tampereella-naytettiin-mita-on-lannenratsastus-katso-video-24035253/  (video)

 Missio "lännenratsastus mahdolliseksi myös erityisryhmien ratsastajille" jatkuu. Seuraava luonnollinen askel oli tietysti käydä itse kokeilemassa mistä tässä oikein on kysymys. Mutta missä? Se olikin sitten haastavampi ongelma. Yllämainitussa videossakin esiintyvä, loistava Auli Kuisma tarjoutui ystävällisesti lainaamaan omaa SM-tason reining-ratsuaan (joka ei enää kilpaile aktiivisesti, vaan toimittaa enemmänkin opetusmestarin virkaa) tälle täysin vihreälle erityisratsastajalle. Ja kaiken päälle vielä opastamaan ja ohjaamaan lajin hienoutta!

  Voiko tilaisuuteen olla tarttumatta? No ei todellakaan!! Joten suuntasin yhtenä lumisena päivänä Lempäälään Aulin kotiranchille.


  Mulle oli valmisteltu ehta jenkkiquarter nimeltä Wylie ("waili").  http://www.sqhy.fi/ , https://fi.wikipedia.org/wiki/Quarterhevonen. Aluksi Auli näytti mulle lännenratsastuksessa käytettäviä maastakäsittelytekniikoita ja korosti niiden tärkeyttä.


   

  Sain lainaan bootsit ja rissakannukset (versus enkkuratsastajan ratsastussaappaat). Hyvä! Tuli heti paljon katu-uskottavampi olo. Hyppään nyt suoraan loppukaneetteihin, nimittäin voimakkaimpana päähän jäi ajatus siitä, kuinka paljon enkkuratsastaja hyötyy myös lännenratsastuksesta! Ainakin itselläni lännenratsastus edes silloin tällöin palvelisi kouluratsastusta, koska tajusin Wylien kanssa  kuinka helkkarin paljon ratsastan ohjalla normaalisti. Wylien kanssa mentiin pitkällä ohjalla. Ainoastaan kerran sulkutaivutuksessa annoin merkin ottamalla ohjasta, koska meikäläisen avut taisivat olla sen verran epäselvät hevoselle, että se lähti tekemään jotain sulkutaivutuksen ja pohkeenväistön välimuotoa enkä saanut pelkällä istunnalla ja pohkeella sitä taipumaan sisäänpäin. Taivutin kerran ohjasta sisään, se hiffas että tumpelo tahtoo siis sulkua ja sen jälkeen teki sitä kuuliaisesti. 



  Mietintäni siitä, tekevätkö lännenratsastajat avoja ja sulkuja sai sinettinsä. Kyllä tekee! Ja pohkeenväistön lisäksi myös side passia eli liikkumista suoraan sivulle päin. Kokeiltiin kaikki ja täytyy rehellisesti tunnustaa, että Wylie kyllä tiesi mitä sen pitää tehdä, vaikka olisin itse seisonut päälläni satulassa. Tuli tunne, että jos sille sanoo "side pass", se tekee sen itse. Jonkinasteista huomauttelua hevosen puolelta tuli muutamia kertoja, kun en ilmeisesti osannut tehdä ihan just - vaan vähän sinnepäin - mutta osasin siihen etukäteen varautua. Auli nimittäin kertoi Wylien olevan aivan loistava opetusmestari, koska se antaa selkeän palautteen ratsastajalle. Joo, niin antoi... :D Ei jäänyt huomaamatta!

  Vuoden vaihteessa satoi vähän lunta, mutta sitä ennen olleet jääkelit olivat sen verran läsnä kentän pohjassa, että mentiin vain käyntiä ja jogia. Quartereilla on ilmeisesti rotuominaisuutenakin erittäin tasainen ravi (?), joten tässä on ehdottomasti yksi erittäin hyvä rotuvaihtoehto myös erityisratsastajia ajatellen! Tälläisellä ravilla meikäkin päästelis kouluradan ongelmitta alhaalla istuen. 

  Toiseksi vahvimpana ajatuksena kuuppaan jäi lännenhevosen aivan mahtava tottelevaisuus ja kuuliaisuus. Toki enkkuratsusta voi tehdä ihan yhtälailla tottelevaisen ja kuuliaisen ja niitä on varmasti monia tehtykin ;), mutta jokin tietty erityinen tuntuma tuli selvästi ilmi, ainakin kun vertaa tuntipuksuihin. Wylie oli ja pysyi kuulolla. Pienelläkin omalla liikahduksella satulassa, sormella hipaisemalla kaulaa tms. se oli välittömästi taas 1000% kuulolla ja valmiina tekemään. Ja jatkuvasti se oli höyhenen kevyt. Tuntui oikeastaan siltä, että uskaltaako tähän edes koskea, ettei se höyhen leijaile ties mihin (ja tämä positiivisessa merkityksessä!). Wylie oli reagoiva, mutta rauhallinen. Tarkkaavainen, mutta luotettavan tuntuinen. Pyrkivä, mutta tasainen. 



  Itse ratsastuskoulutaustaisena olen enemmänkin ollut tekemisissä tuntijunien kanssa, mutta olen myös (menneisyydessä) ratsastanut yksityisiä, jotka eivät ole päivääkään tehneet ratsastuskoulussa tunteja ja säilyttäneet herkkyytensä eri tavalla. Silti Wylie oli erityisen tuntuinen. En pysty sitä vertaamaan mihinkään aikaisempaan ratsuun. GP-ratsu on varmaankin yhtä reagoiva ja höyhen, mutta en pystyisi koskaan tavoittamaan samaa turvallisuuden tunnetta, mikä Wylien selässä oli. Lännenratsut koulutetaan keskittymään 100%:sesti ratsastajaan/käsittelijään ympäristöstä ja olosuhteista huolimatta. Vaikka ympärillä tapahtuisi mitä, on sen huomion oltava käsittelijässä. Karjalajeissa hevosen kuuluu seurata myös karjaa, mutta ei traktoreita, lentoon pyrähteleviä lintuja, sateenvarjoja yms.yms. Sen keskittyminen on ratsastajassa ja karjassa. Piste. Sitä siltä halutaan ja vaaditaan. Ja kieltämättä tykkään ajatuksesta. Varsinkin erityisryhmien ratsastusta ajatellen. 

  En osaa pukea sitä tunnetta sanoiksi, vaikka tässä olen kovasti yrittänytkin. Tarkoitus ei ole millään lailla dissata enkkupuolen ratsuja! Wyliessa vain oli jotain sellaista, jota en ole ennen kokenut.

  Lopuksi päästiin vielä "spinnaamaan" (jos katsot alussa mainitun videon, niin se on sitä paikallaan pyörimistä, minkä Auli tekee viimeisenä). Wylie teki sen itse, kun sitä pyysin, jotain sain vain istua nauttimassa kokemuksesta. Ihan oikeaoppinen spin se ei ollut jääkelin ja hokkien vuoksi. Auli selitti aluksi, että spin tapahtuu takajalkojen ympäri, mutta musta tuntui kokoajan, että Wylie tekee sen keskivartalonsa ympäri. Napakäännöksenä. Koska en täysin pysty sairauden myötä enää luottamaan tunteeseen - vajavaisen tuntoaistimuksen vuoksi - rohkaistuin kysymään Aulilta asiasta. Hän vahvisti tuntemukseni ihan oikeaksi ja selitti mistä napakäännösmäisyys johtui (ne hokit ja jääkelit). Hyvä, että kysyin, koska sain vahvistusta myös itselleni siitä, ettei kaikki tunto ole vielä hukkunut.


  Kiitos ihanat Wylie ja Auli!! Tuli potkaistua vuosi käyntiin oikein mukavalla tavalla.

  Missio: Lännenratsastus mahdolliseksi myös erityisryhmien ratsastajille
  Konkreettiset tavoitteet:
             VAIHE 1: Tutustu lajiin    CHECK
             VAIHE 2: Kokeile itse      CHECK
             VAIHE 3: Keksi mikä on vaihe 3     TYÖN ALLA




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista

Suositut tekstit