tiistai 15. toukokuuta 2018

Kesän paras apuväline?

    Lopettavan Löytiksen loppuunmyynnissä surffatessani silmiini osui sattumalta tämä:

    Hypätään vähän ajassa taaksepäin. Kaikki kesähelteessä ratsastaneet tunnistavat varmasti tilanteen, jossa janoon kuolemaisillasi, lähes viimeisillä voimillasi (*niks*) ohjaat hevosen juomapullolle todetaksesi, että vesi pullossa on yhtä kuumaa kuin ilma. Siinä kentän laidalla auringossa pullo lämpiää niin kivasti, että oikein harmittaa!! Kun lisätään tähän oman ms-tautini ikävä lämpötermostaatin epänormaali toiminta kehossa, niin se pulloveden kiehuminen harmittaa vielä enemmän! Laskepa sillä elimistön lämpötilaa, kun paremminkin siinä voisi keittää vaikka perunat...

   Mutta sitten nämä kesäratsien pelastukset (toivottavasti) hyppäävät silmille. Loppuunmyynnistä 0,50e/pullo. Pakko ottaa kokeiluun! Idea tässä on oletettavasti se, että voit pakastaa pullon etukäteen ja pakkasesta jäätyneenä otettuna se sulaa hiljalleen ja pysyy kylmänä pitkään.

  Pääsin heti testaamaan vaatimattomasti +30 asteen olosuhteissa. Pullo pakkasesta ennen ratsitunnille lähtöä ja kentän laidalle odottamaan suoraan auringonpaisteeseen. Lämpö oli sen verran tyrmäävä meikäläiselle, että tiesin jo kättelyssä että tunnista tulee lähinnä selässä istuskelua ja kävelemistä. Mitä kuumempi ilma, sen enemmän viilennystä tarvitsen. Ja voin käsi sydämellä sanoa, että tuo puoliksi jäinen juomapullo oli TAIVAS!! Ilman tuota pulloa olisi tunti ollut vielä puolitehoisempi. Tavoitteena oli lähteä hakemaan pari onnistunutta hyppyä pitkästä aikaa (ja edellisen täystyrmäyksen jälkiä paikkaamaan) ja sain juuri sen mitä hainkin. Mission accomplished!


  Tunnin auringossa olon jälkeenkin (+ ajomatkat kuumassa autossa edestakaisin) pullon pohjalla oli vielä kotiinpäästessä pieni jääpala. Alemmissa lämpötiloissa pullo pitänee ottaa sulamaan hieman aikaisemmin, jottei se ole yksi kiinteä jääpala silloin kuin sitä tarvitaan.

  Mutta yksi varoituksen sana!! Mikäli et tunne oman elimistösi toimintaa, niin kannattaa testata toisissa olosuhteissa. Harva blogin lukijoista varmaan tietää, että nuorempana opiskelin vuoden ajan myös matkailua ja siellä koulutuksessa muistan matkanjohtajaopettajan maininneen, että lämpimissä kohteissa ulkomailla törmää usein erääseen ikävään asiaan. Nimittäin kun kuumassa ilmanalassa juottaa itseään jäisellä vedellä, niin kaikkien elimistö ei sitä välttämättä kestä. Seurauksena voi olla hallitsemattomia elimistön eritepurkauksia. Joten jos et ole varma niin kannattaa pitäytyä enintään jääkaappikylmässä nesteessä.

2 kommenttia:

  1. Viileämmillä säillähän tuonne voisi laittaa vettä vain sen verran että nuo "nappulat" täyttyisivät ja sitten vedessä olisi jääpaloja :)

    VastaaPoista
  2. Pitää kokeilla erilaisia versioita :)

    VastaaPoista