tiistai 2. elokuuta 2016

Postaushaaste "puolesta vai vastaan"

  Nappaan Jalustin.netin postaushaasteesta sen verran kiinni, että otan "Puolesta vai vastaan?" -haasteessa kantaa yhteen väittämään:

      "Selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta"

  Kun minä olen aikanaan aloittanut ratsastuksen, on opetus ja metodit olleet (ainakin meidän tallilla) hyvinkin armeijamaisia. Hevosen selkään noustaan vasemmalta puolelta ja piste. Ei mitään palleja, ramppeja ja jakkaroita. Selkään on päästävä maasta ja jos et pääse, niin yrität vaikka koko tunnin. Joku saattoi tulla punttaamaan, jos ehti. Joka viikko varusteiden pesun yhteydessä vaihdettiin jalustinhihnojen puolta, jotta ne venyisivät suurinpiirtein saman verran (heheh, yritys oli hyvä, mutta aina niistä silti oli toinen venyneempi kuin toinen). Satulan säästämiseen ja hevosen "toispuoleiseen" käyttämiseen ei puututtu.

  Ja koska näin kuuluu tehdä, niin tehdään. Aina. Joka kerta. Piste.

  Ensimmäisen kerran "väärältä puolen" ratsautuminen tuli jossain ponileikissä. Olikin muuten yllättävän hankalaa, kun oli tottunut sen tekemään vain toiselta puolen. Sen jälkeen palattiin armeijaan ja jatkettiin vasemmalta puolelta selkään nousua.

  No, hyppään nyt suoraan tähän päivään jaksamatta sen enempää papattaa näistä välissä olevista vuosista.

  Väitteeseen "selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta" vastaan, että höpöhöpö :) Jos ajatellaan ensin ratsastajaa, niin koen tärkeänä harjoittaa molempia puolia tasaisesti ja varsinkin vammaisten kanssa asia mielestäni korostuu. Pyydän säännöllisesti oppilaita ratsautumaan ja jalkautumaan "väärältä" puolelta. Lapset on yleensä innoissaan kun tehdään erilailla. Erityisratsastajat ehkä vähän ihmeissään, mutta tekevät mukisematta kun perustelen miksi.

  Jos mietitään hevosta, niin mun selkeä mielipide on, että sen täytyy olla tottunut molempiin puoliin. Olen nähnyt aikanaan hevosia, joilla menee pasmat ihan sekaisin, josjoku yrittää oikealta selkään. Rampilla niiden on osattava olla molemmin päin, koska on asiakkaita, jotka eivät edes pysty ratsautumaan vasemmalta, vaan tekevät vammansa puolesta sen aina oikealta (näissä tilanteissa täytyy huomioida se, jos ratsastaja on syystä tai toisesta oikeasti kykenemätön vaihtamaan selkäännousupuoltaan!).



  Vaikka nykyajan jakkaran käyttö selkäännoustessa säästää enemmän satulaa ja jalustinhihnoja, niin mulla on selkärangassa vieläkin tapa vaihtaa jalustinhihnojen puolta varusteita pestessä. Vasemmalta kuitenkin noustaan enemmän selkään, joten sille jakkarasta huolimatta tulee enemmän venytystä. Aikanaan joskus sitten kun pääsen omia ryhmiä vetämään säännöllisesti, niin aion ottaa käyttöön tavan, jossa noustaan vuoron perään oikealta ja vasemmalta selkään ja tullaan pois. Vaikka parittomilla tunneilla oikealta ja parillisilla vasemmalta. Tai jotain. Itsekin kiipeilen oikealta hyvin useasti.

  Silloin lapsena ei edes uskaltanut kyseenalaistaa saati rikkoa rajoja pelottavien auktoriteettien keskellä. Nykyään taas olen välillä pieni anarkisti-nihilisti, joka venyttää rajoja ja vallassa olevia normeja. Mun mielestä se on ookoo niin kauan, kun se ei muodosta turvallisuusriskiä tai aiheuta hevoselle kipua/kärsimystä. Ja on lainmukaista ;) Kaikki tiet vievät Roomaan; toiset lyhyempää, toiset pidempää reittiä, mutta jos sinne päästään, niin tavalla ei juuri ole väliä. Näin hyvin kärjistetysti sanottuna. Jos sä haluat nousta hevosen selkään käsilläseisonnan kautta, niin senkus nouset, jos hevonen on siihen tottunut. Voin toki ehdottaa, että sinne pääsisi vähän helpommallakin tavalla, mutta jos sun nyt ihan pakko on sinne omalla tavallasi päästä, niin feel free. Kunhan lopputulos on se, että istut satulassa oikeinpäin :)

  Piti laittaa tähän joku kuva, jossa noustaan "väärältä" puolelta selkään, mutta eipäs sellaista löytynytkään! Alla olevan löysin, jossa olen valmistautumassa menemään selkään väärältä puolelta, joten kelvatkoon.




1 kommentti:

  1. Jes, just eilen hokasin että mulla vasen lonkankoukistaja toimii niin paljon paremmin kuin oikea. Pitää kokeilla kuin ratsautua oikeelta.

    VastaaPoista

Hae tästä blogista

Suositut tekstit