maanantai 10. lokakuuta 2016

Ei oo helppoo

  (PS. Jostain syystä Blogger ei anna lisätä kuvia tekstin yhteyteen, joten mennään kuvattomasti taas tällä kertaa)

  Kumpi on helpompi tunti pitää; 30min vai 60min? Mun mielestä ehdottomasti 60min!! Olen saanut tän harkkajakson aikana pitää meidän ponikoulutunnit (30min) ja jessus se on haastavaa. Nimittäin saada siitä täysipainoinen puolituntinen.

  Olen konkreettisesti huomannut, kuinka tärkeää on, että poneilla on ratsastuksellisesti suht kokeneet taluttajat. Jos pelkkään selkäänmenoon ja jalustimien säätämiseen tuhrautuu 10 minuuttia, niin tunnista on jäljellä enää 2/3. Saatika sitten jos alkuun on mennyt se 10 minuuttia ja sitten joudun vielä itse säätämään uudestaan ratsastajien jalustimet, kun kaksi istuu polvet suussa, kaksi hädin tuskin ylettyy koko jalustimiin ja kahdella on kolme reikää eri pituiset jalustimet. Meille jäi siis 10 minuuttia tehokasta ratsastusaikaa! Eikun siis 5 min, koska alku- ja loppukäynnit. Jippikaijei.

  Joillain talleilla velvoitetaan vanhempi taluttamaan, mutta mun ideologiaan ei tämä(kään) sovi. Jos ohjaaja joutuu ohjeistamaan sekä ratsastajia että taluttajia, niin se syö puolet siitä ajasta, joka on tarkoitettu ratsastajille ja josta maksetaan.

  Omaa (puoli)tuntikohtaista suunnitelmaani olen joutunut tarkastelemaan uudelleen. Haluaisin, että jokainen (puoli)tunti sisältäisi jonkun näköisen alkujumppa- tai alkuleikkiosuuden, jossa leikin varjolla tulisi kehotietoisuutta ja -liikkuvuutta harjoitettua. Varsinkin lonkkanivelen liikkuvuus on lähestulkoon a ja o ratsastajan mukautumista ajatellen.

  Termiosuuden sisällytän jokaiseen tuntiin. Jos tehtävän ohjeistuksen jälkeen yksi huutaa "mikä on sisäohja?", toinen "ai mikä ulkopohje?" ja kolmas "missä on lyhyt sivu?", niin siinäpä se aika taas hujahti. Haluan, että opitaan kaikki puhumaan samaa kieltä ja ymmärretään toisiamme.

  Tasapaino, erittäin tärkeä asia ratsastusta ajatellen. Haluaisin siis myös jokaisella tunnilla harjoittaa tasapainoa. Pyrin ottamaan tämän osion mukaan tehtävään, koska aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Esimerkiksi tasapainoaistin aktivoiminen kaarteilla on myös tasapainoharjoitus. Monesti pyydän potkaisemaan vielä jalustimetkin jalasta, ja jos ratsastajalla on taluttaja, pyydän sulkemaan silmät ja ottamaan sitä kautta myös "vartaloaistia" mukaan (keksin juuri uuden sanan!).

  Radan tiet - ilman niiden osaamista tunti ei koskaan tule sujuvaksi, eli niitä kerrataan. Ja kaiken tämän lisäksi pitäisi olla vielä se tunnin varsinainen aihe.


  Ei siis ihme, että saa välillä haroa päätään ja tuskailla, kuinka kaiken saa mahtumaan samaan (puoleen)tuntiin. Kun huomioitavana on vielä kehitystaso ja lasten valmius ottaa asioita vastaan, ei koko tuntia vaan voi pukata äärimmilleen täyteen pelkkää kylmää faktatakomista. Enhän itsekään pystyisi omaksumaan juuri mitään, jos tunnin ajan joku paasaisi mulle tauotta ydinfysiikkaa.

  Haluan kuitenkin tarjota näille asiakkaille (ja heidän maksaville vanhemmilleen) parasta mahdollista. Asioiden oppiminen helpottaa jatkossa omaakin työskentelyä, joten mun filosofiaan ei sovi pelkkä humputtelu päämäärättömästi sinne tänne. Olen kuitenkin ylläolevasta toiveajattelusta joutunut karsimaan, ja vetänyt punaisia henkseleitä mm. alkuleikkien/jumppien päälle. Koska kelloa ei voi pysäyttää, on jostain luovuttava. Jumppa/leikkiosion voi toteuttaa silloin tällöin tehokkaana omana puolituntisenaan, koska molempiin pystyy sisällyttämään myös raviosuuksia, joten se ei mene pelkäksi kävelemiseksi.

  Olen huomannut, kuinka tärkeää on hyödyntää alku- ja loppukäynnit. Termien kertaus menee siinä oikein loistavasti, samoin radan teiden kertaus ja/tai opetus sanallisesti/mallittaen. Myös tasapainoharjoitusta pystyy tekemään esimerkiksi loppukäyntien aikana. Henkilökohtaisen palautteen jakaminen tunnin päätteeksi on osoittautunut liki mahdottomaksi aikataulun osalta, joten pyrin tunnin aikana heittelemään sitä mahdollisimman paljon. Lasten tunnit mulla on tapana lopettaa "high five", jotta jokainen saa vielä siitä itselleen viestin, että hyvin meni.


  Ei kai muuta tänään. Paitsi viikon highlightina kipsi lähtee torstaina \o/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista

Suositut tekstit