sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Tärkein varuste

  Nyt saa arvata. Mikä on kaikkein tärkein varuste, kun Heidi lähtee ratsastamaan? Lasketaan mukaan kaikki muu paitsi kypärä, koska siitä (ja tästä arvattavasta) en tingi. Kaikki mahdolliset ratsikamppeet ja kaiken maailman apuvälineet.

  Mitäs luulet?

  Ratsihousut? Noup. Ratsastan mielummin vaikka pyöräilyshortseilla, kuin luovun tästä varusteesta X.

  Ratsisaappaat? Ei, vaikka sukkasillaan mielummin, kuin luovun varusteesta X.

  Raippa? Kannukset? Ei ei ei, nekin on toissijaisia varusteeseen X nähden, vaikka mahdollistavatkin paremman ja pidemmän toimintakyvyn.

  Ramppi? No ei oikeastaan, koska pääsen näköjään nykyään jo ilmankin sitä selkään ja pois (paitsi Kaisalta en ole vielä uskaltanut poistua tavistyyliin...)

  Turvallinen hevonen? No joo, tää menee kyllä TOP Kolmoseen heti kypärän ja varusteen X jälkeen.

  Käsi ylös, jos arvasit oikein, VESIPULLO!!! Ilman sitä meikä kyllä kuukahtaa. Ja alle selitän miksi.

  Tässä on myös video, jossa juomisen ohella harjoitan hieman myös refleksejä ja haastaan sairaudesta johtuvaa dysmetriaani (taipumus arvioida väärin jäseniensä liikeratoja). Tällä kertaa sattui tulemaan napakymppi. Pullon nappaaminen mukaan aidan tolpalta ravissa. :)


  Käytän lähteenä ja lainauksina Anders Rombergin kirjaa MS ja liikunta, todistaakseni myös tutkitummin vesipullon vaikutuksen. Romberg väittää, että "Yksi MS-liikunnan tärkeistä kysymyksistä on, miten välttää kehon ylenmääräistä lämpenemistä liikunnan aikana". Itse kärsin lämmönsäätelyn ongelmista ja kehon lämpötilan pitäminen sopivana on ehdoton edellytys kaikelle liikkumiselle. Ja jopa liikkumattomuudelle. Pelkkä liian lämmin huonelämpötila tekee huonoa. Ratsastaminen on siitä hyvä laji, että se ei tapahdu toimistotiloissa tai liikuntasaleissa. Kesäkuumaa lukuunottamatta ulkoilman lämpötila on yleensä kohtuullisen hyvä (varsinkin talvella ;) ).

  "Nesteen juominen on yksi keinoista, joilla MS-tautia sairastava voi ehkäistä lämmöstä johtuvia haittoja liikunnassa. Oikea nesteytys hidastaa kehon lämpötilan nousua, ja riittävä nesteen saaminen takaa lämpötasapainon säilymisen. Oikea nesteytys myös hidastaa sykkeen nousua, jolloin sydän- ja verenkiertoelimistö kuormittuu vähemmän."

  Kun mukaan liitetään vielä virtsaamisongelmat, on juominen ja sen säätely entistä merkittävämmässä roolissa. Nimittäin esimerkiksi meikä ei voi kauheasti kitata ja tankata ennen suoritusta, koska sitten juoksen jatkuvasti vessassa tunnin aikana. (PS. Se hemmetin botox ei sitten auttanut... Tarvii kuulemma vielä lisää tutkimuksia mikä meikäläisen kusiletkua vaivaa.) Eli nesteen juominen ratsastuksen aikana on todella tärkeää toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Ja siksi mun tärkein varuste heti kypärän jälkeen on vesipullo.

  Kirjassa Romberg tarjoaa keinoja lämmön haittojen ehkäisemiseksi liikunnassa:

- nesteytys ennen ja aikana
- viilennys ennen harjoittelua (esim. kylmä suihku)
- kasvojen/niskan/ihon pyyhkiminen kostealla pyyhkeellä suorituksen aikana
- liikunta-ajan valinta (kesällä päivän viilein aika)
- ilmastointi, tuuletus sisätiloissa
- harjoittelun jaksottaminen ja säännölliset pienet tauot liikuntakerran aikana

  Tänä päivänä listaan voidaan lisätä erilaiset viilennystuotteet (ai niin, postaus viilennysliivistä, note to self!).

  MS-tautiin kuuluu monella myös nielemisen ongelmat, mutta sitäkin haastaen (tai siitä välittämättä) testailin vielä juomisen toimivuutta vauhdissakin. Wörkki tällä kertaa, ens kerralla ehkä ei. Pullon nappaaminen liikkeessä onnistui toistamiseen. Seuraava haaste on poimia se laukassa :D




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista

Suositut tekstit