sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Splitit testissä

  Tuli vihdoin tilaisuus testata yhdistettyä kanki- ja nivelohjaa. Lyhyt briiffaus niille, jotka eivät tiedä mistä puhutaan:

                       (Kuva kopioitu: horze.fi)

  Kuvassa hevosella on kankisuitset. Suurimpana erona nivelsuitsitukseen huomannet suussa olevat kahdet kuolaimet ja myös kahdet ohjat. Myös pararatsastuksessa käytetään joskus kankisuitsitusta, ja monella käsiensä kanssa kamppailevalla on vaikea pitää käsissään kaksia eri ohjia. Siksi on kehitetty yhdistetty kanki- ja nivelohja, joissa lopulta ratsastajan käteen tulee vain yksi ohja.  Tilasin briteistä itselleni split reinsit. Ja nyt pääsin vihdoin kokeilemaan miltä se tuntuu ja millaisen otteen niillä hevoseen saa. Alkuun tallissa tuskailin jo niiden kanssa kuinka päin ne olisi parempi laittaa. Ne eivät tuntuneet asettuvan kunnolla niinpäin kun niiden pitäisi olla, eli kankikuolaimesta tulee erillinen kappale ohjaan. Kokeilin myös toisinpäin, mutta silloin ohja oli vielä enemmän pelkän kangen varassa. Rei´itin pari lisäreikää kankikappaletta varten, koska muuten ohja olisi todellakin ollut pelkästään kangen varassa. Hevosen maneesin viedessäni pyysin vielä opettajaa tsekkaamaan parhaat säädöt ja niitä kertaalleen muutettiinkin alkuverryttelyn aikana. Onneksi tein lisäreiät, sillä niitä tarvittiin. (Ja siitä muistuikin mieleeni, että täytyy rei´ittää vielä lisää niitä, sillä myös esim. kangen alavarren pituus vaikuttaa säätämisvaraan)

  Jo heti alkutunnista opettaja totesi Blondin toimivan paremmin splitillä kuin viimeksi kahdella ohjalla. Se tosin ei ole mikään ihme, sillä alentunut sorminäppäryyteni yhdistettynä tuntohäiriöihin ja viestinkulun epänormaaliin kulkemiseen sai ratsastamisen kahdella ohjalla - omasta mielestäni - melko epätoivoiseksi yritykseksi. Itseasiassa Blondi oli koko tunnin todella super, jos tässä vaiheessa saa hevosta kehua!

  

  Jäin kuitenkin kaipaamaan splitteihin lisää säätömahdollisuuksia. Tässä olisi pieni kehittämisen paikka, jotta pystyisi itse täysin määräämään, kuinka paljon vaikuttaa bridongilla ja kuinka paljon kangella. Tämä jäi hieman puutteelliseksi. Toisaalta, kun käsissä on paljon tuntohäiriöitä, jää täysi hyöty kuitenkin loppupeleissä saamatta. Lisäksi pitää kompensoida omassa tapauksessani puutteellinen pohjevoima (varsinkin nyt, kun ei ollut kannuksia jalassa - jos vanha opettajani lukisi tämän hän repisi hiukset päästään, sillä mun selkärankaan on todella iskostettu että kankien kanssa pitää aina olla kannukset jalassa. Yhä nämä profeetalliset ohjeet kaikuvat siis pääkopassa. Tosin olen tässä asiassa kyllä samaa mieltä...), jonka vuoksi kangessa ei todellakaan saa olla liikaa vaikutusta. Alussa siinä nimittäin oli, Blondi kulki "käsijarru päällä" ja siksi päädyimme säätämään splittiä lisää. Siinä vaiheessa omatkin jalat olivat jo täysin spagettia. Tämän muutoksen jälkeen (alkuverkassa) sekä hevonen että ratsastaja tuli tyytyväisemmäksi ja lopputunti oli pelkkää nautiskelua.

  Jotenkin vasta nyt meni itselläkin lopullisesti jakeluun se, että ratsastan käsi hieman liian takana. Se johtuu siitä, etten jaksa kannatella kättäni tarpeeksi edessä. Se saa hartiat särkemään (sairaudesta johtuva nopea lihasväsymys). Ja niin särki nytkin tunnin jälkeen, kun pyrin tietoisesti välillä opettajan kehotuksesta työntämään kättä hieman eteenpäin. Lisäksi myös itselläni oli "käsijarru" hieman päällä koko tunnin edellisen tunnin kompuroinnista johtuen. En täysin luottanut siihen, että hevonen kyllä asettelee itse jalkansa pysyäkseen pystyssä. Huomasin taas, kuinka suuria psyykkiset lukot voivat olla! Mutta muutaman ratsastuskerran jälkeen päästään oletettavasti takaisin normaaliin tilaan.

  Summa summarum: Splitit on hyvä keksintö, mutta kaipaisi vähän lisää kehittelyä. Monet pararatsastajat teettävät itse omat yhdistelmäohjansa ja ne tehdäänkin mittatilauksena ratsastajan toiveiden mukaisiksi. Silti näissä valmiina kaupanhyllyltä saatavissa olisi hyvä olla enemmän säätömahdollisuuksia. 

 Loppukuvana vielä rakas ratsu nautiskelemassa talvisesta auringonpaisteisesta pakkaspäivästä, evästauolla tottakai ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti