perjantai 3. helmikuuta 2017

Hamppu

  Hevosten kanssa touhutessa on tärkeää päivittää tietoa, jota tulee kokoajan lisää. Itsellenihän tuli 6 vuoden tauko tuohon väliin, joten olen jo useampaan otteeseen kohdannut asioita, jotka ovat muuttuneet siitä kuin itse olen ne oppinut tai tehnyt.

  Yksi hurjasti laajentunut osa-alue on hevosten kuivikkeet! Oman aktiivisen tallintekoni aikana oli vaihtoehtona puru (joko kutteri, sahajauho tai jokin niiden epämääräinen sekoitus - mitä nyt kulloinkin oli saatavilla), turve ja olki. Niillä mentiin.

  Olen pistänyt merkille, että tänä päivänä on olkipellettiä, pellavakuiviketta ja mitä kaikkea. En ole kuitenkaan jaksanut niihin perehtyä. Parempi mennä sitä mukaa kuin tulee vastaan.

  Nyt tuli ensimmäisenä vastaan hamppu. Olen näiden muutamien viikkojen aikana alkanut pikkuhiljaa tykästymään siihen. Kuivikkeita arvioin nimenomaan niiden käyttömukavuuden kannalta - asiakkaita ajatellen! En ota tässä(kään) postauksessa kantaa eri kuivikkeiden vaikutuksista hevoselle tai ympäristölle, pohdin vain erityisasiakkaiden kannalta.

  Hamppu näyttää sopivan sekä talliin että pihattoon. Mainoksen mukaan hamppu ei jäädy (en ole itse päässyt vielä kunnon pakkasolosuhteissa testaamaan, joten toistaiseksi luotettava myyjän mainokseen), ei pölise tai sotke. Se on myös vaalea, joten on esteettisempi kuin turve.

  Omien vammaisten jalkojeni mielestä puru ja hamppu eroavat toisistaan. Puru "rullautuu" helpommin jalan alta pois, joten hampulle pisteet pitävyydestä. Turpeeseen en osaa verrata. Kaikista isoin punaiset henkselit päälle -status on oljella. Jopa mulle suht lievin fyysisin rajoittein on olki ehdottomasti huonoin vaihtoehto. Oljessa on hankalin kulkea (jopa ohuena kerroksena) eikä se siksi sovellu alkuunkaan liikuntarajoitteisille. Toisaalta jos on kykyä nostella jalkojaan, voi oljessa tarpominen olla jopa fysioterapeuttista, mutta mielestäni aivan liian riskialtis hevosten läsnäollessa.

  Itselläni on lukuisia läheltä piti -tilanteita oljen kanssa takana. Kun viesti aivoista ei välity normaalilla tavalla jalkoihin, se jalka ei välttämättä nousekaan kuten olin ajatellut. Myöskin jos unohdan keskittyä jalan nostoon jokaisella askeleella, kompastun samantien. Asiakkaille täytyy kuitenkin tarjota mahdollisuus myös karsinatyöskentelyyn, joten tästä näkökulmasta tulen itse aina dissaamaan olkea. Ja vaikka lupasin olla puuttumatta muihin seikkoihin, niin on se myös p*skamaisin siivota ;)

  Nyt on kuitenkin ollut mahtava huomata, että hamppu todella näyttää toimivan myös pihaton makuuosan pohjana.

  Jos tällä hetkellä rankkaan nämä kuivikkeet järjestykseen, se näyttää tältä:


 1. Hamppu
 2. Turve
 3. Puru
 Hylätty: Olki


  Toistaiseksi asiakaskokemus hampun kanssa jää vain itseni varaan, mutta kunhan saan siitä lisää käyttäjätietoa, niin päivitän mikäli tilanne sitä vaatii. Myös muihin uudempiin kuivikkeihin törmätessäni lupaan tehdä tieteellisiä tutkimuksia ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti