torstai 17. elokuuta 2017

Varokaa rusakkoa!

  Haluan tänään muistutella jälleen kerran siitä, että olemme tekemisissä elävän eläimen kanssa eikä ympäristökään aina käyttäydy haluamallamme tavalla. Vaikka teemmekin kaikkemme välttääksemme yllättävät tilanteet, ei niitä aina pysty välttämään. Ratsastuksesta ei siis koskaan saa 100%:esti turvallista, tapaturmavaaratonta harrastusta, ja tämän haluaisin jokaisen asiakkaan muistavan.

  Ihan normaalilla ratsitunnilla tiistaina päätti eräs kouluratsastukseen erikoistunut rusakko piipahtaa metsästä esittelemässä taitojaan. Kesken tunnin se kaahasi tuhatta ja sataa kentälle, suoritti oikein näyttävän ja lähes oikeaoppisen kokorataleikkaan läpi koko Niihaman jättimäisen kentän, ja katosi taas metsään.

  Okei. Rusakko päätti kurvata kentän kautta. Kyltti "Rusakot, kiertäkää tallin takaa" tuskin olisi auttanut? Tai "Tunti käynnissä kentällä, metsän eläimet välttäkää häiriötä"?

  Näissä tilanteissa hevosen sietokyky joutuu koetukselle. On hevosia, jotka eivät tilanteesta hätkähdä (meillä sattui tunnilla olemaan 5 sellaista). On hevosia, jotka katoavat kuin tuhka tuuleen paikalta. Ja kaikkea siltä väliltä. Meillä toki pyritään aina valitsemaan asiakkaille ne, jotka eivät yllättäviä tilanteita hätkähdä. Nyt rusakko ystävällisesti vältti tulemasta hevosen jalkoihin, mutta joskus esimerkiksi metsässä liikkuessa niin saattaa käydä. jolloin todennäköisesti varminkin hevonen hätkähtää.

  Muistatteko kun jossain postauksessa kerroin mummusta, joka yhtäkkiä nousi puskasta marjaämpärin kanssa suoraan hevoseni edestä. Meistä kumpikaan ei ollut mummua havainnut. Mun heppa hätkähti isosti, mutta se oli kanssa sen verran fiksu otus, ettei hypännyt, loikannut tai singonnut mihinkään. Kaikki hevoset eivät kuitenkaan ole yhtä ihanteellisia. Korostan yhä, että hevoseen on sisäänrakennettu jo aikojen alussa pakoreaktio, jota ei ihan helposti kytketä päältä pois.

  Jos haluat pakoreaktiottoman hevosen, kokeile ratsastussimulaattoria :) Ratsastussimulaattori on kokeilemisen arvoinen, mutta ei korvaa oikean hevosen kanssa syntyvää vuorovaikutusta (joka mielestäni on yksi positiivisimpia asioita, joita hevosella on tarjota!).

(Tässä minun ratsuni, joka vilkaisi hieman rusakkoa, että mikäs se tuossa viuhtoo ja jatkoi ravaamista korvaansa lotkauttamatta)

  Nyt mun on pakko kirmata kokemusasiantuntijakoulutukseen, mutta sitä ennen linkitän tähän biisin, joka on repeatilla soinut päässäni pari päivää. Ei siinä, hyvä biisi. Jos muistat biisipostaukseni täällä, niin tässä on biisi, joka sopii kuvaamaan meikäläistä musiikkimaailmaltaan.

https://youtu.be/EQtuPvtye5Y?t=2s


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti