lauantai 1. elokuuta 2015

Termeistä

   Ihan alkuun on hyvä eritellä termit, joita vilisee tässä blogissa. Annan selityksen termeille niinkuin itse ne näen ja koen. Linkitettynä on myös virallinen määritelmä.

RATSASTUSTERAPIA http://www.suomenratsastusterapeutit.fi/ratsastusterapia/
Itse en tämän muodon kanssa ole tekemisissä kuin avustajana ja taluttajana, nimittäin ratsastusterapiaan tarvitaan aina koulutettu terapeutti. Ratsastusterapiassa ei opetella ratsastamaan. Terapeutteja löydät  http://www.suomenratsastusterapeutit.fi/

TERAPIARATSASTUS = Itse käytän joskus tätä termiä kuvaamaan sekä fyysistä että psyykkistä kuntoutumista ratsastamalla. Ratsastusterapia on fyysistä kuntoutusta, mutta mielestäni psyykkinen kuntoutus on ihan yhtä tärkeä osa-alue.

VAMMAISRATSASTUS = määritelmä http://www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus
Lyhyesti sanottuna vammaisen henkilön ratsastusharrastus. Muokataan vain olosuhteet, mahdolliset apuvälineet ja opetusmetodit vammaiselle sopiviksi. Vammainen opettelee ratsastamaan ihan yhtälailla kuin taviksetkin.

ERITYISRATSASTUS/ERITYISRYHMIEN RATSASTUS = Pidän tästä termistä enemmän kuin vammaisratsastuksesta. Mielestäni tämä on neutraalimpi, eikä lyö samanlaista leimaa kuin vammaisratsastus. Kuitenkin periaatteessa kyseessä on sama asia. Myös erityisratsastajat opettelevat ratsastamaan ja tarvittaessa olosuhteet muokataan jokaiselle sopivaksi. Erityisratsastaja voi olla esim. fyysisesti täysin terve, mutta kärsiä vaikka mielenterveysongelmista niin, ettei ratsastus tavisten ryhmässä joko onnistu tai ratsastaja itse ei halua.

TALUTTAJA = Simppelisti se henkilö, joka taluttaa hevosta. (Taluttajan tehtäviin tosin kuuluu paljon muutakin, mutta tässä kohdassa pidetään asia juurikin niin yksinkertaisena kuin mahdollista on)

AVUSTAJA = Avustaja ei taluta hevosta, vaan huolehtii ratsastajasta. Tässä tapauksessa samaan aikaan toimii siis hevosen taluttaja, ratsastajan avustaja ja ratsastuksenohjaaja. Vammaisratsastuksen peruskurssilla opin hienon termin "kaksoisrooli". Nimittäin minä olen toimiessani joutunut lähestulkoon poikkeuksetta toimimaan tässä kaksoisroolissa; sekä taluttajana että avustajana.
Taluttajalla ja avustajalla on eriävät tehtävät, mutta kaksoisroolissa ne yhdistetään.

TERAPIAHEVONEN = Virallisesti kai terapiahevosella viitataan ratsastusterapiassa toimivaan hevoseen, mutta itse käytän tätä yhdistämään kaikki kolme; ratsastusterapian, vammaisratsastuksen ja erityisratsastuksen. Siis hevonen, joka on tarpeeksi kiltti, rauhallinen, turvallinen ja kokenut toimimaan näissä erityistehtävissä.

SOSIAALIPEDAGOGINEN HEVOSTOIMINTA =  määritelmä  http://www.hevostoiminta.net/10
Tarvitsee myös koulutetun ohjaajan. Ei tarkoita pelkkää ratsastusta (voi jopa olla ettei sisällä ollenkaan ratsastusta!), vaan yleensäkin talliympäristössä ja hevosten kanssa toimimista.

HEVOSAVUSTEINEN TOIMINTA =  http://www.hippolis.fi/hevosavusteinen_toiminta/
Ratsastusterapia, sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja EASEL niputettuna yhteen.

 EASEL®  = http://easeltraining.fi/about/index.html?fi  Tätä onkin vaikea paketoida yhteen sanaan, mutta omasta mielestäni melko kuvaava on tunnetaitovalmennus hevosta apuna käyttäen. Tämä on itselleni käytännössä tuntematon terapian muoto, sillä en ole päässyt käynnissä olevaa terapiaa seuraamaan. (Koska meillä on asiakkailla ja terapeuteilla työskentelyrauha.) Olen tosin ollut mukana tuomassa asiakkaalle aitoja sosiaalisia kontakteja talliympäristössä, joka sekin kuuluu vahvasti EASELiin. Mutta se, mitä tapahtuu, kun asiakas, terapeutti ja hevonen sulkeutuvat maneesin ovien taakse, on pimennyksessä ;) Tosin Youtubesta löydät joitain videoita Easelista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista

Suositut tekstit