torstai 15. kesäkuuta 2017

KOKE-hommia

(Blogipostaus juontaa juurensa tähän. Tai ei oikeastaan juuri tuohon vaan sitä seuraavaan sessioon, mutta en äkkiseltään löytänyt siitä postausta, joten linkitin tuon ihka ensimmäisen, mistä kaikki lähti. Juuri tuosta linkitetystä postauksesta lähti liikkeelle koko mielenterveystyön kokemusasiantuntija -prosessi)

  Kävin toissapäivänä noutamassa Harmoniasta palautetta kokemusasiantuntijakeikoista. Ehdittiin kaksi niitä pitämään Tredun lähihoitsuopiskelijoille ja tästä jälkimmäisestä oli tallille tullut opiskelijapalautetta. Mun toive on nimenomaan herätellä ihmisiä ymmärtämään hevosen (tai minkä tahansa eläimen) voimaannuttavaa ja uskomattoman kuntouttavaa vaikutusta, ja palautteista päätellen siinä oli onnistuttu.


  Kokemusasiantuntijakoulutuksessa olen tehnyt selväksi, että ensisijainen tarkoitukseni on nimenomaan tuoda julki mielenterveysongelmat + hevonen osana kuntoutumista -kokemusta. En usko, että kukaan koulutetuista kokemusasiantuntijoista tekee sitä vielä. Ja ilman tuota hevosta (Pyhä kolmioni: lääkitys, psykoterapia, hevonen) tulos olisi ollut aivan jotain muuta kuin mitä se sitten loppupeleissä oli.

  Toisaalta hevosen merkitys on niinkin suuressa roolissa, että havaitsen joidenkin kohdalla pientä epäuskoa asiaa kohtaan. Ymmärrän sen kuitenkin. Vaikeahan sitä on uskoa, että eläimellä voi olla niin suuri rooli, jos itsellä ei ole kummoistakaan suhdetta mihinkään eläimeen. Asiaa tuntevat ammattilaiset ovat kuitenkin keskusteluissa kompanneet ihan täysin - he tietävät, heillä on kokemusta asian toimivuudesta.


  Sain kevään viimeisellä kokemusasiantuntija-koulutuspäivällä oman harjoitusluentoni päivämäärän syksylle. Tuohon päivämäärään mennessä työstän yleisemmän osion kokemuksestani ja esittelen sen. Tämä ottaa hevosen luontevasti mukaan esitykseen osana pyhää kolmiota, muttei painota sitä enemmän kuin muita kolmion kärkiä. Teen kuitenkin tuon yleisluentoni rinnalle toisenkin esityksen, joka nimenomaan painottaa sitä hevosen roolia. Kahden luennon työstäminen vaatii itseltä hieman enemmän työtä, mutta ajattelen näiden toimivan parhaiten kohderyhmän mukaan valittuna.

  Kaisa (ylläolevissa kuvissa) tulee olemaan lähes yhtä suuri osa kokemusasiantuntijuuttani kuin oma hevoseni Oskari. Oskari oli se oman kolmioni hevonen, mutta Kaisa oli se, joka herätti henkiin nuo kokemukset ja antoi niille merkityksen.

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti