keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Pieni muutos itsessä...

...voi olla huomattavan suuri hevosessa.

  Laskeskelin tuossa juuri, että olen nyt ratsastanut 11 tuntia Niihama Ridingilla. Sitä ennen oli puoli vuotta ratsituntitaukoa, jonka aikana kävin kyllä HH:lla maastohumputtelemassa, mutta en tunneilla. Tuon puolen vuoden aikana tapahtui jotain, josta olin kieltämättä aika ihmeissäni. (Aikaisemmin tuskailin asiaa mm. täällä)

  Yhtäkkiä nimittäin ei enää oikeat (vs. väärät) laukat nousseet. Whaaaat?!? Valehtelematta varmaan vähintään puolet suoralla uralla nostetuista laukoista meni metsään ja olin ihan ymmälläni tapahtuneesta. Ja kun sana toistui tunnista toiseen, hevosesta toiseen.

  Sen verran on tuota kokemusta tullut kuitenkin hankittua, että tiesin sen johtuvan jostain muutoksesta itsessäni ja sen heijastumisesta istuntaan. Laskin myös yhteen 1+1; ensi vuonna tulee 10 vuotta MS-taudin puhkeamisesta ja tuota kymmentä vuotta on useissa tutkimuksissa pidetty jonkinlaisena "rajana" sille, että tauti alkaa pikkuhiljaa jättämään enemmän vaurioita. Luulen, että jotain on tapahtunut. Jotain, mikä ei vielä näy selvästi arjessa, mutta tulee ilmi ratsastaessa.
  MS hiipii pikkuhiljaa. Annan esimerkkinä hävinneen vibraatiotunnon jaloista. Vuosien aikana se vei ensin tunnon jalkaterästä. Sitten nilkasta. Sitten hiipi ylemmäs säärellä. Ja viime neuron tarkissa oli vibratunto lähtenyt myös oikeasta nilkasta.

  Ennen eilistä ratsituntia sanoin Tytsälle, että mulla on nyt tämmöinen ongelma. Ilmeisesti vasen puoli kropasta on heikentynyt lisää verrattuna oikeaan, sillä nostohetkellä mun vasen hartia laskee alaspäin ja vetää vasenta kylkeä kasaan. Se muuttaa mun painoa satulassa juuri sen verran, että hevonen saa signaalin vastalaukasta ja nostaa kuuliaisesti sen.

  Harmonian aikoina kuulin useasti juuri tuosta vasemman kyljen kasaan vetäytymisestä, mutta silloin se ei vaikuttanut vastaavalla tavalla laukannostoihin. Nyt taas se vaikuttaa niihin ihan hemmetisti. Pieni muutos, joka aiheuttaa hevosessa aivan päinvastaisen signaalin. On se kuulkaa ärsyttävän pienestä kiinni tämä ratsastus!!

           (Rajasin tuon takana tulevan ratsastajan pois kuvasta, onneksi menin itse siinä samalla!)

  Muuten Rudeksi oli tällä kertaa parempi kuin aikaisemmilla kerroilla. Se oli ilmeisesti hoksannut jo sen verran, ettei kannata ihan hirveästi pistää vastaan eteenpäin menemisessä, koska kulki eilen hieman helpommin eteen kuin aikaisemmin. Harmi, että tällä on niin epämukavat askellajit istua vammaisratsastajalle. Muuten tässä voisi olla potentiaalia. Tämä on sitäpaitsi myynnissä, joten joku saa tästä varmasti oikein kivan harrastepollen itselleen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti